: 20-åriga Zainab Salem driver en butik i Malmö. Hon tycker att pensionsåldern borde sänkas så att fler unga kan komma in på arbetsmarknaden. Foto: Elin Joleby / SR
VÅRBUDGETEN

"Sänkt pensionsålder ger fler jobb till unga"

"De äldre borde lämna plats till de yngre"
1:39 min

Idag presenterade regeringen sin vårbudget. Viktigast, säger man där, är att de som har svårast att få jobb ska komma i arbete, framför allt unga och utrikes födda som är nya i Sverige. Ett förslag är att sänka skatten för företag i stadsdelar med många arbetslösa. En sådan stadsdel är Fosie i Malmö, där Zainab Salem driver en liten livsmedelsbutik.

Zainabs butik ligger på en hörna på ett torg med mataffär, frisör och konditori. Här har hon jobbat i två år. Ända sedan hon tröttnade på att det var så svårt att få jobb och därför tog saken i egna händer. Att så många unga är arbetslösa är katastrof, säger hon.

– Det är jättesvårt att få jobb nu för tiden känns det som. Det är ju inte bara jag som känner så utan alla jag känner, säger Zainab Salem.

Om regeringen får som den vill kan det innebära att Zainab och andra företagare i socialt utsatta stadsdelar får sänkt skatt. Regeringen kallar det nystartszoner och förhoppningen är att att det ska leda till fler företag och fler jobbtillfällen där arbetslösheten är som störst.

Zainab säger att det visst skulle kunna bli aktuellt för henne att anställa någon mer, men hon skulle hellre se en annan lösning för att skapa fler jobb.
– Att de äldre går i pension tidigare så att de lämnar mer plats till de yngre. Det är jättemånga gamla som är kvar och jobbar och då blir det ju att de yngre inte får arbetsmöjligheter.

20-åriga Zainab Salem bestämde sig för att driva en egen butik när hon inte fick napp på sina jobbansökningar, men hon söker fortfarande andra jobb.
– Egentligen vill man ju kunna bli anställd någonstans, men eftersom det är väldigt svårt så blir man ju tvungen att vända sig på sitt eget håll. Detta är resultatet, säger Zainab Salem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".