VÄGLEDANDE DOM

"På tiden att pröva reglerna om offentliga fester"

"De jämför med rättsfall från 1920 så det är väl på tiden"
1:24 min

För två år sedan anordnade fem killar en fest i Folkets hus i Skutskär, dit det kom över 500 personer. Festen urartade och anmäldes till polisen. Nu ska Högsta domstolen avgöra om killarna borde ha sökt tillstånd för en så stor fest. Domen kommer bli vägledande och bestämma reglerna för när man måste ansöka om tillstånd för en fest i Sverige. Idag gäller i stort sett samma lagstiftning som på 1930-talet.

Det var polisen som avbröt festen då 500 ungdomar vistades i en lokal som var avsedd för 300. Killarna som arrangerade festen åtalades misstänkta för att ha ordnat en offentlig tillställning, utan att ansöka om tillstånd. Killarna själva påstår att det var en privat fest.

I tingsrätten blev de friade, men hovrätten dömde de till böter för brott mot ordningslagen. Nu ska Högsta domstolen säga sitt.
Det är ovanligt att Högsta Domstolen prövar fall som redan har avgjorts i lägre domstolar.

Men Magnus Wulkan på Högsta domstolen tycker att det är på tiden att pröva reglerna om offentliga fester.
– De här bestämmelsen finns som sagt i ordningslagen som tillkom 1994. Den har väl i stort sett likadan ut sedan 1932. Så det är mycket därför som Högsta domstolen ger prövningstillstånd om det kan vara för vikt för rättstillämpningen helt enkelt, säger Magnus Wulkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".