1 av 2
2 av 2
Foto: Adam Ihse / Scanpix
TIPSA P3NYHETER

"En nedladdad film kan räcka för åtal"

"Man ska kunna bevisa vem som har suttit bakom datorn också"
1:44 min

P3 Nyheters reporter Lars-Peter Hielle fick ett tips som innehöll regeringens proposition på förändringar i lagen om elektroniskt kommunikation. Där föreslår regeringen att man vill ändra lagen så att polis och åklagare ska få veta vem som äger en ip-adress redan när man misstänker brott som kan ge böter.Vad vill du att P3 Nyheter ska rapportera om?
Mejla till tipsap3nyheter@sverigesradio.se

Idag krävs lägst villkorlig dom för att få ut uppgifterna från nätleverantörerna. Lagen är grunden  för det omdiskuterade datalagringsdirektivet som riksdagen röstades igenom i mars som tvingar alla nätleverantörer att spara sina kunders uppgifter i minst ett halv år. Många reagerade över nyheten som man tycker påverkar integriteten och att det i princip skulle kunna räcka med att fildela en film för att polisen skulle kunna begära ut uppgifter från nätleverantörerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".