Programmet Kaliber har granskat baksidan av festivalerna. Föregående år anmäldes flera sexualbrott på festivalområdena. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
INRIKES

Så ser baksidan av festivalerna ut

"Jag kunde inte röra mig"
1:33 min

Våldsbrott och kommuner som anklagas för att bryta mot lagen. Det har P1-programmet Kaliber hittat när de har granskat några av Sveriges mest kända musikfestivaler. Sara, som egentligen heter något annat, är en av 13 tjejer som anmält att hon utsattes för sexualbrott under förra årets Peace & Love-festival i Borlänge.

– Jag vill därifrån, men jag kunde inte röra mig så jag...sen skedde allt så snabbt…till slut låg han bredvid mig och då kunde jag ta mina byxor och gå därifrån, säger "Sara".

Sara var full när en äldre kille hade sex med henne i ett tält mot hennes vilja, berättar hon. 13 anmälningar om sexualbrott och ett trettiotal fall av misshandel, det blev facit efter förra årets Peace & Love-festival. En siffra man kan få räkna med om man ska ha en festival av Peace and Loves storlek, menar Thomas Hellgren vid Borlängepolisen.
– Med respekt för de som drabbas av brott är det ett faktum. Man kan inte samla 50 000 människor i Sverige idag utan att det begås brott.

Kaliber har även tittat på festivalerna Sweden Rock och Hultsfredsfestivalen. Där anklagas kommunerna för att bryta mot alkohollagen eftersom festivalerna får sälja alkohol på hela området och inte bara i avgränsade barer. I båda fallen har politikerna kört över sina egna alkoholhandläggare.
– Man vill gå sökande till mötes och då pratar jag om festivalarrangören, säger Ove Karlsson som är alkoholhandläggare i Hultsfred.

Kommunalråden i båda kommunerna säger till Kaliber att de gör en annan tolkning av lagen än handläggarna har gjort. Efter kritik mot mycket ungdomsfylla på festivalcampingen i Borlänge under Peace and Love förra året, kommer åldersgränsen nu att höjas till 16 år i stället för 15.

"Sara" har haft svårt att sova sedan den där natten i tältet på festivalcampingen förra sommaren, och har fått äta antidepressiv medicin och fått samtalsstöd.
– Jag kanske tänker mindre och mindre på det men det känns som om det alltid kommer finnas i bakhuvudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".