1 av 2
Marco Mendez är lärling på ett höghusbygge. Foto: Ramin Farzin/P3 Nyheter
2 av 2

Tusentals skadar sig på jobbet

Antalet unga som skadar sig på jobbet ökar för tredje året i rad enligt nya siffror från Arbetsmiljöverket. Det är inom byggbranschen som flest unga skadar sig, och där jobbar 20-åriga Marco Mendez som lärling.

Enligt arbetsmiljöverket skadades 3 427 personer mellan 16 och 24 år på jobbet under 2011. Det handlar om arbetsskador som anmälts till Försäkringskassan för sjukfrånvaro. Ökningen är ganska stor från året innan, då det var 2930 anmälningar.
– Utvecklingen är oacceptabel, säger Boel Callermo som är chef på tillsynsavdelningen på Arbetsmiljöverket.

Hon berättar att flest unga skadas på byggen och inom vården, men det är inte där som risken är störst. Räknar man antal skador per anställd menar myndigheten att trävarutillverkning är den mest riskfyllda branschen tillsammans med metalltillverkning. Arbetsmiljöverket vet inte varför siffrorna ökar och nu ska de besöka 800 arbetsplatser där det jobbar många unga och se om de hittar några fel i säkerhetsarbetet.
– Men antalet skador ökar för tredje året i rad, räcker det med bara inspektioner?
– Nej, men det viktigaste arbetet ligger på arbetsgivarna. Vi inspekterar så många arbetsplatser som vi kan, men kompletterar det även med att försöka informera unga om riskerna med deras arbeten, säger hon.

Marco Mendez började inom bygg i första ring då han valde byggprogrammet. Nu är han lärling och håller på och fäster reglar i taket på ett höghus som ska vara färdigt för inflyttning i september. Han har inte skadat sig själv men berättar om sin kollega som blev av med ett finger för två månader sedan.
– Nu är han tillbaka här och jobbar, han är en riktig krigare.

Själv är han inte så orolig för att råka ut för något på jobbet utan oroar sig mest för förslitningsskador.
– För att förhindra skador gymar jag varje dag efter jobbet. För det är mest i knän och rygg man skadar sig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".