Ulrika Clementz på Endometriosföreningen. Foto: Privat
HÄLSA

"Sverige är ett U-land i de här frågorna"

Många kvinnor som har endometrios får inte den vård eller hjälp som de behöver, menar Endometriosföreningen. Det handlar om en kronisk och vanlig, men dold kvinnosjukdom. Symptomen kan variera, men består av smärtor i magen, trötthet och barnlöshet. Var tionde kvinna lider av sjukdomen, Ulrika Clementz är en av dem.

– Jag får ont i buken och vid toalettbesök. Jag har haft tre missfall totalt och feber och allmän sjukdoms känsla i kroppen, säger Ulrika Clementz.

Det finns två endometrioscentrum i Sverige. Det första startades i Uppsala för tre år sen och ytterligare ett startades tidigare i år i Stockholm. Ulrika Clementz är engagerad i en endomtriosföreningen och enligt henne är kunskapen om sjukdomen sämre i Sverige än i många andra länder.
– Sverige är ett U-land i de här frågorna. Danmark är till exempel långt före, säger hon.

Just nu pågår det en utredning om det ska startas en tredje specialavdelning i landet på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
– Behovet är egentligen tre till fyra centra i landet, säger Inger Bryman, överläkare på Sahlgrenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista