Foto: Adam Samara, P3 Nyheter / Sveriges Radio
Sjuksköterskeupproret

Protest: "Våga vägra under 24 000"

"Ett klassiskt kvinnoyrke som inte prioriterats"
1:27 min

I dag har rörelsen "Våga vägra under 24 000" demonstrationer för att protestera mot sjuksköterskors låga löner. Rörelsen startades i Umeå och har spridit sig till flera städer. Cie Rozenqvist organiserar demonstrationen i Göteborg:

Rörelsen uppmanar vårdpersonal landet över att inte nöja sig med de ingångslöner som idag ligger mellan 20 000 och 21 000 för nyexaminerade sjuksköterskor i många delar av landet. Enligt Cie Rozenqvist är det inte en rättvis värdering av det arbete som sjuksköterskorna utför.
– Vi har dels en akademisk examen och dels en yrkesmässig examen. Trots det har vi betydligt lägre lön än flera andra yrken som har ett betydligt mindre samhällsansvar.

Från arbetsgivarnas sida menar man att en ingångslön på 24 000 inte är rimlig eftersom det skulle innebära att de nyexaminerade sjuksköterskorna skulle lägga sig på en lönenivå med personal som redan jobbat en längre tid.

Per-Olof Blomqvist, är chef för Sahlgrenskas HR-strategiska avdelning
– Skulle vi betala 24 000 till nyexaminerade sjuksköterskor skulle de komma ikapp sjuksköterskor som varit yrkesverksamma under flera år, säger han.

Men Cie Rozenqvist tycker inte att det argumentet håller.
– I slutändan kommer det här även gynna de yrkesverksamma, eftersom det sätter de i ett mycket bättre förhandlingsläge. Om inget ingen gör något som kommer lönenivåerna ligga still, någon måste börja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".