Sajten, som inte finns längre, spred enligt åtalet upphovsskyddad litteratur.Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Fildelning

Student bay-målet upp i hovrätten

"Alltid viktigt att vinna för den politiska saken"
0:53 min

Åklagaren i Student bay-målet överklagar den friande tingsrättsdomen mot en kille som misstänktes driva en fildelningsajt som spred upphovsskyddad litteratur. Jenny Lundström på Sveriges läromedelsförfattares förbund, är nöjd.  

Åklagaren tycker att han kan bevisa att mannen både tjänat pengar och arbetat med sajten, och Jenny Lundström håller med.

– Han tycker att det är styrkt samma bedömning som vi också gjorde och det som var intressant i det här fallet var att en nämndeman var skiljaktig och gick helt på åklagarens linje och det tycker jag säger en hel del. Då bör man överklaga för att se vad hovsrätten i så fall kommer fram till.

Hur viktigt är det att vinna det här målet?

– Det är ju alltid viktigt att vinna för den politiska saken och för den lilla upphovsmannen i sig där vi då tycker dom här frågorna är viktiga. Sen tycker jag att det är viktigt att visa att man inte får göra så här på nätet. Man har inte rätt att ta andras upphovsrättskyddade verk och göra dom till sitt.

FAKTA:

En 23 årig man åtalades för att ha startat, administrerat och uppdaterat sajten Student bay. Sajten blev uppmärksammad för några år sen när den gjorde det möjligt för nätanvändare att ta del av upphovsrättskyddad litteratur via sajten. Det var en av de åtalade i The pirate bay som ägde domänen som användes för sajten, men det är en okänd person som kommer att åtalas för Student bay. 23 åringen åtalades för brott mot upphovsrättslagen, alternativt medhjälp och han ska ha tjänat pengar på sajten som stängdes ner i maj 2009. Enligt åklagaren ska han ha drivit sajten tillsammans med andra personer, som man inte har fått tag på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".