DATA/IT

Sajter med migrationsdomar polisanmälda

"Det kan vara att en asylsökande utsatts för våldtäkt"
1:28 min

Nu berättar Datainspektionen att man har polisanmält tre sajter för att man sprider känsliga personuppgifter på personer i domar från Migrationsdomstolen. De som driver sajterna Migileaks, Avpixlat och Fria Nyheter bryter mot personuppgiftslagen, säger Jonas Agnvall som är jurist på datainspektionen.

Polisanmälningen mot de tre sajterna gjordes redan den 27 februari i år men datainspektionen har hemlighållit anmälningen för att polisen i lugn och ro ska kunna hitta den eller de som publicerat dem känsliga personuppgifterna på sajterna och som datainspektionen misstänker bryter mot lagen.

– Det kan vara att asylsökanden har en allvarlig sjukdom eller att han eller hon utsatts för ett brott som våldtäkt etc. Det finns en mängd känsliga personuppgifter i de här domarna, säger Jonas Agnvall.

Nu ligger fallet hos den internationella åklagarkammaren. Och vi kan spåra minst en av sajterna till servrar i USA, vilket gör det är enklare att ta sig runt den svenska rättvisan säger Anders Ahlqvist på rikspolisstyrelsen.
– Vi har inga möjligheter att få hjälp av amerikanska myndigheter när vi utreder såna här typer av brott.

Så om de bryter mot personuppgiftslagen i Sverige så kommer de undan med det i USA?
– Ja det gör de. Det vi kallar brott mot personuppgiftslagen det kallar amerikanerna för "Freedom of Speech" det är en grundlagsstadgad rättighet man har. Den är mycket mer långtgående än vad vår yttrandefrihet är säger Anders Ahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".