Det orangefärgade kuvertet dimper ner i brevlådan, men förtroendet för pensionssystemet är lågt. Foto: Maja Suslin / Scanpix
PENSION

Valen som få orkar göra

"Pengar som ligger och väntar tills du blir pensionär"
1:57 min

Stressad eller likgiltig inför det där orangefärgade kuveret som dimper ner i brevlådan? Du är inte ensam. Förtroende för pensionssystemet är lågt. P3 Nyheter har pratat pension med Mattias Bengtsson Byström på Pensionsmyndigheten om de olika delarna i pensionen.

Det orangefärgade kuvertet dimper ner i brevlådan. Det berömda kuvertet som kan stressa och göra dig mer förvirrad än peppad på att faktiskt ta tag i det där, pensionen.

Om ungefär 40 år går 80-talisterna i pension och även om det är långt bort är det något som många går och tänker på.

Borde jag börja pensionsspara redan nu?
Det tycker inte Mattias Bengtsson Byström som är pressansvarig på Pensionsmyndigheten, som är en statlig myndighet som ansvarar för vår allmänna pension.
Till den går varje år 18,5 procent av din lön utan att du behöver göra någonting.
– Och de här pengarna ligger och förräntar sig tills du går i pension, säger Mattias Bengtsson Byström.

Och när du jobbar och betalar skatt så ska även arbetsgivaren betala en så kallad tjänstepension. Det är 4,5 procent av din lön.
– Och det här är också pengar som ligger och väntar i fyrtio år tills du blir pensionär.

Så för den som jobbar vitt så löser det mesta av sig själv. Men vill du pensionsspara ändå, så tycker Mattias Bengtsson Byström att det är riskabelt att pensionsspara privat när man är ung eftersom man då låser in sina pengar tills man blir pensionär.

Och är du ung - så håll dig borta från rådgivning som kostar pengar.
– Det är svårt att se att det lönar sig, säger Mattias Bengtsson Byström.

Men även om alla 80-talister för tillfället kan vara lugna när det orangea kuvertet anländer, så kommer det ju en dag då man bör göra ett val. Och det är när man kommer upp i 40-årsåldern.

Antingen kan man välja att inte välja något, då får man automatiskt en bra avkastning och låga avgifter. Och det sparar man hyggligt på, säger Mattias Bengtsson Byström.

Eller så kan man välja mellan de 800 olika fonder som finns, och kanske spara mer. Men då ska man hålla ett öga på hur det går och byta fond om man inte får valuta för pengarna.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".