Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
IT/TEKNIK

Inte bara fildelare som gömmer sig på nätet

"Att vara anonym sprider sig även utanför fildelningskretsar"
1:24 min

Allt fler väljer att anonymisera sig på nätet visar ny forskning från Lunds universitet. Det är i forskningsprojektet Cybernormer man har kommit fram till att omkring 700 000 svenskar surfar anonymt för att slippa känna sig övervakade.

--Våra resultat tyder på att det är fildelningen som driver på den här utvecklingen främst. Men sen 2009 när vi gjorde vår första mätning så ser vi också att antalet människor som väljer använda sig av den här typen av anonymiseringstjänster ökar bland de som inte fildelar, säger Måns Svensson doktor i rättsociologi på Lunds universitet.

När statens verktyg "hårdare lagstiftningar" blir allt fler för att hindra brottslighet på nätet så blir resultatet en motreaktion som i princip gör det omöjligt för polis och åklagare att utreda it-brott.

Motreaktionen kallas anonymisering och tjänsterna har på bara några år fått en egen svensk hemmamarknad. Ipredator, Relaxx, Dold och Mullvad finns bland de tjänster som runt 700 tusen Svenskar använder, enligt forskningsprojektet Cypernormeri på Lunds universitet.

På Mullvadens sajt kan man läsa att tjänsten skyddar kunderna från FRA:s massavlyssning, Privatpolislagen Ipred och Datalagringsdirektivet bland annat. Men det är inte längre bara de som vill fildela film och musik som gömmer sig, det gör även tungt kriminella. Men Måns Svensson tror inte på ännu hårdare lagstiftningar.

Rikskriminalpolisen har stora problem med att allt fler gömmer sig på nätet. Anonymiseringstjänsterna är ett stort problem, säger Anders Persson som under tio år har jobbat på Interpol med att utreda sexövergrepp på barn via nätet.

Så många surfar anonymt

Innan Ipred-lagen blev införd 2009, så var det 8,6 procent av internetanvändarna som använde sig av anonymiseringstjänster. Idag när Ipred-lagen är redo att användas så är andelen uppe i 14,9 procent.

Källa: Cybernormer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".