Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
POLITIK

Förbund har inte rätt till musiken i kampanjfilmer

Uppdaterat tisdag 8 maj 2012 kl 16.24
Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 06.30
"Nej, det har vi inte"
(2:09 min)
1 av 3
Musik från artisten Moby är en av låtarna som ungdomsförbunden använder utan tillstånd. Foto: Erlend Aas / Scanpix
2 av 3
Felicia Ohly är informationssekreterare på Ung vänster. Foto: Paloma Vangpreecha / P3 Nyheter
3 av 3
Eric Myrin, ansvarig för SDU television. Foto: Paloma Vangpreecha / P3 Nyheter

Flera politiska ungdomsförbund har inte bett om lov när de har använt musik i sina kampanjfilmer. Att inte fråga rättighetshavaren om lov när man använder musik i ett filmklipp bryter mot upphovsrättslagstiftningen.

På SSU:s hemsida har det legat ett filmklipp sen i februari i år som hette "Jobba hos SSU" där Mobys låt Bodyrock spelades i bakgrunden. Marcus Strinäs som är SSU:s pressekreterare säger att de inte hade rättigheterna till musiken och att de nu har valt att ta bort klippet.
--Vi ska föra en dialog med Stim om hur vi ska kunna ersätta retroaktivt.

Vad tänker ni om att ni har med en artist som inte har blivit tillfrågad om att vara med i er reklamfilm?
– Jag tänker att det är allvarligt absolut. Här får vi se över hur vi kan skärpa våra rutiner i framtiden så att den här typen av misstag inte upprepas, säger Marcus Strinäs från SSU. 

Att inte fråga rättighetshavaren om lov när man använder musik i ett filmklipp bryter mot upphovsrättslagstiftningen.
– Man måste ha tillstånd från rättighetshavarna till musiken för att få sätta in den här musiken i ett politiskt sammanhang, säger Mattias Franzén som är pressansvarig på upphovsmannaorganisationen Stim.

I ett klipp som Sverigedemokraternas ungdomsförbund la upp på sin hemsida och på Youtube i mitten av april i år spelas Bill Contis låt Going the distance. 
– Det här är en känd Rockylåt, så det är inte vi som har rättigheterna till den, säger Eric Myrin som är ansvarig för SDU television.

 Hur tänkte ni då när ni valde den ändå?
– Just när det handlar om uppladdningar på Youtube så funkar det så att allt material som laddas upp matchas mot annat befintligt material. Så även om inte vi har rättigheterna så kommer det matchas med de som har rättigheterna så att de får ett meddelande om att vi har använt den här låten.
– Jag har svårt att se att stora bolag skulle lida någon skada av att ett politiskt ungdomsförbund laddar upp ett klipp på Youtube som några ideellt arbetande ungdomar har gjort, säger Eric Myrin.

Stankowski, Plants and animals och Sigur Rós var några av artisterna som Moderata Ungdomsförbundet hade som bakgrundsmusik i sina kampanjfilmer som låg på deras hemsida och på Youtube.

MUF säger att de har ett Stim-avtal, men enligt Stim så räcker det inte eftersom de måste fråga rättighetsinnehavarna om lov innan de ljudsätter sina politiska kampanjfilmer. 

Ung vänster har i sitt senaste klipp "Generation Otrygg", som finns på deras hemsida, en låt av Rebecca & Fiona. 

Felicia Ohly som är informationssekreterare på Ung vänster säger att de inte har rättigheterna till musiken.
– Alltså just när det kommer till att tonsätta ett bildspel så ser jag inte ett så stort problem i det om jag ska vara ärlig. Jag ser ett större problem i att stora upphovsrättsbolag hindrar folk från att använda musik om man inte har rätt att betala för sig.

Efter att vi ställt frågor till ungdomsförbunden har MUF valt att plocka bort vissa kampanjfilmer från sin hemsida och SSU har tagit bort klippet "Jobba hos SSU" från sin sajt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".