Antonio Fernandez Foto: Edina Hrustic / Sveriges Radio / P3 Nyheter
Inrikes

Ex-gängmedlem ska hjälpa Malmö

"Let's find a way how to resolve situations without violence"
1:53 min

De kriminella gängen i Sverige växer i storstäderna, enligt Fryshuset. Som ett led i arbetet mot gängbildning bjöd Fryshuset i dag in en före detta gängmedlem, Antonio Fernandez från USA, till en träff med unga i Malmö. Där gav han tips på vad man kan göra för att stoppa utvecklingen:

Projektet Cides - Centrum för information om destruktiva subkulturer på Fryshuset, bjöd in Antonio Fernandez, en före detta gängledare från USA. På en träff med unga i Malmö i dag gav han tips om vad som ska göras för att stoppa utvecklingen. De som vill hjälpa till ska bland annat vända sig till individen i gänget.
– I think you gotta start recognizing who they are, what they are, without promoting the gang labels, but the individuals.

Runt 200 unga Malmöbor och personer från olika verksamheter kom för att lyssna på Antonio Fernandes, också kallad King Tone. Han blev gängledare för The Almighty Latin King And Queen Nation i New York i mitten på 90-talet. Innan han hamnade i fängelse för tolv år sedan fick han flera tusen unga gängmedlemmar att börja kämpa för sina rättigheter.
– Han försökte förändra ett gäng som varit våldsamt till en politisk organisation, säger Camila Salazar Atias som jobbar för CIDES. Hon hoppas att träffen med den före detta gängledaren ska leda till att inspirera dem som hamnat i gäng till att tänka om.
–Man är en del av lösningen och att man inte förväntar sig att andra ska göra lösningen åt en, säger hon.

För två år sedan gjorde regeringen en utredning som visar att 5000 unga i Sverige riskerar att hamna i kriminella gäng. Sedan dess har flera projekt startats, bland annat i Malmö där det var många skjutningar förra året.

Ett team i stan hjälper nu dem som vill hoppa av gängen, men Antonio Fernandez tycker att man ska jobba mer med att påverka medlemmarna inifrån gängen.
– You work within the group. I used to say to the latins, if you have guns there´s gonna be death all over the city. Lets find a way how to resolve situations without violence.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".