Biljettkontrollant på spårvagn. Foto: Yvonne Åsell
VÄSTTRAFIK

Jurister: Biljettkontrollanter gjorde inte fel

2:00 min

Biljettkontrollanterna gjorde inga fel när de höll fast Jeanette Halldin på spårvagnen för några veckor sen. Det är slutsatsen två jurister i Göteborgs kommun kommit fram till, efter att ha utrett den uppmärksammade händelsen.

Efter att ha granskat klippet (som har visats över 300 000 gånger på Youtube), kontrollanternas händelserapporter och filmen från spårvagnens övervakningskamera konstaterar stadsjuristen Anna Frykestig att kontrollanterna inte använde mer våld än vad som behövdes och att de hade rätt att göra ett gripande i väntan på polis.

– De bedömer att hon rest utan giltigt färdbevis, tills dess att de ser att hon stämplar. Då gör hon sig skyldig till bedrägligt beteende.

Jeanette Halldin säger själv att hon först efter några hållplatser kom på att hon glömt stämpla och håller fast vid det hon sagt hela tiden. Hon har inte gjort någon anmälan och vill helst lämna det här bakom sig.

– Jag vet att jag inte har gjort fel. Det räcker för mig.

Maria Björner Brauer, enhetschef på Västtrafik, förklarar att utredningen från stadsledningskontoret inte gör den här händelsen till ett avslutat kapitel för Västtrafik.

– Det pågår fortfarande en polisutredning. Vi får se vad den ger för något. Det är bra att fallet blir belyst ur olika synvinklar, säger hon.

Polisens egen anmälan, som gäller tjänstefel, har lämnats över till åklagare, som ska reda ut om det har begåtts något brott vid händelsen eller inte. Efter händelsen togs kontrollanterna ur tjänst i en vecka, med motiveringen att de blivit utsatta för hot. Enligt Västtrafik själva förlorade man uppemot en miljon kronor i biljettintäkter den veckan, baserat på hur många SMS-biljetter och kontoladdningar som såldes, jämfört med hur många som säljs en vanlig vecka.

– Vi har lärt oss att verksamheten är viktig och väcker mycket känslor. Det är en kontrollverksamhet där vi ibland hamnar i svåra situationer, säger Maria Björner Brauer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista