Foto: Christian Palma / Scanpix
Utrikes

49 döda kroppar hittade i Mexiko

1:36 min

Vid en motorväg utanför staden Monterrey i norra Mexiko har stympade lik av minst 49 personer hittats. Enligt mexikanska myndigheterna hittades likdelarna av 43 män och sex kvinnor på söndagsmorgonen. Kroppar utan händer och huvuden.

Myndigheterna säger att det handlar om en uppgörelse mellan olika knarkkarteller och att det inte är en attack på civilbefolkningen. Utredaren Adrian de la Garza säger att det finns en möjlighet att offren är centralamerikanska invandrare.

Det här är bara en i raden av flera massakrer i norra Mexiko där Zetas, Gulf och Sinaloa-kartellen har stridit om kontrollen över smuggelrutterna till USA. För mindre än en vecka sen så hittades 18 stympade kroppar i två fordon i Guadalajara i västra Mexiko och i början av maj hittade polisen 23 döda kroppar flera av dom stympade i samma delstat som händelsen från i går

För en månad sen så sa den mexikanska presidenten att våldet i Mexiko är ett resultat av den stora efterfrågan av droger i grannlandet USA och att kartellernas tillgång till vapen gör dom väldigt starka. Enligt Calderon har de konfiskerat över 140 000 vapen de senaste 5 år.

Runt 50 000 personer har dött i drogrelaterat våld i Mexiko sedan 2006 då presidenten Felipe Calderon satte in militären för att bekämpa drogkartellerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista