Hur blir the Pirate Bay:s framtid? Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
IT och fildelning

Två av piraterna vill ha ny prövning

"En prövning om Sverige har begått ett konventionsbrott eller inte"
1:28 min

Trots att domarna är faställda i The pirate bay målet så vill två av de fällda slippa fängelsstraff. Fredrik Neij, bosatt i Thailand i dag, vill att Europadomstolen prövar The pirate bay målet. Hans advokat Jonas Nilsson  

Frefrik Neij anser att tjänsten går att jämföra med Posten. Och hans advokat Jonas Nilsson skrev på DN debatt i dag att Posten kan inte fällas för att ha förmedlat brev med olagligt innehåll. 
– Vår förhoppning är att Europadomstolen ska ta upp ärendet och sen ska pröva då hurvida Fredrik Neij faktiskt har rätt att sprida informationen på det sättet man har gjort.

Fredrik Neij dömdes till tio månaders fängelse för medhjälp till upphovsrättbrott genom att ge användare av tjänsten möjligthet att sprida film, musik och dataspel som är upphovsrättskyddade. Högsta domstolen valde att inte pröva fallet och med det så står domarna fast i hovrätten. Och att överklaga till Europadomstolen ändrar inte den slutgilltiga domen  säger Jonas Nilsson. 
– Går man till Europadomstolen så kan de inte överpröva eller ändra domen men det blir ytterliggare en prövning om Sverige har begått ett konventionsbrott eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".