1 av 3
Foto: Christine Olsson / Scanpix
2 av 3
Erik Bengtzboe, MUF. Foto: Pressbild
3 av 3
Gabriel Wikström, SSU. Foto: Pressbild
Inrikespolitik

MUF: "Unga ska inte betala skatt"

1:40 min

Moderata Ungdomsförbundet, MUF, tycker att unga ska slippa betala skatt för de första intjänade 500 000 kronorna. De vill också att arbetsgivaravgiften helt slopas för unga. Enligt MUF skulle det göra att arbetsgivare vågar anställa unga. Men SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund sågar förslaget.

Det handlar om flera olika punkter som rör utbildning och jobb som Moderata Ungdomsförbundet, MUF, menar ska hjälpa fler unga att få jobb. 

Bland annat vill MUF slopa arbetsgivaravgiften. Erik Bengtzboe är ordförande på MUF. 
– Det innebär att vi gör det ytterligare billigare än vad det är i dag, utan att röra unga människors lön, säger han. 

En annan del i förslaget är att unga inte ska behöva skatta för den första halva miljonen de tjänar. Det skulle innebära att en butiksanställd med en årsinkomst på 192 000 kronor skulle slippa betala skatt i drygt två och ett halvt år. 

Har ni räknat på det här?
– Nej, det behöver vi räkna mer noggrant på. 

Gabriel Wikström är ordförande på Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU. Enligt honom är förslaget oansvarigt.
– Det är oerhört oansvarigt att lägga ett sånt förslag utan att ha räknat på det.
– Det visar ju bara på att man vill ha skattesänkningar till varje pris och inte bryr sig om konsekvenserna för välfärden och för möjligheterna att skapa jobb. 

Men vad har ni för förslag för att ge fler unga jobb?
– Det finns många socialdemokratiskt styrda kommuner runtom i landet som till exempel har anställt unga på  sexmånaderskontrakt, riktiga jobb till riktiga löner. 

Erik Bengtzboe på MUF hälsar att han gärna vill se fler förslag.
– Jag vill hälsa de som är tveksamma till vårt förslag att man gärna får fundera på andra sätt som gör det lönsamt för unga människor att ta sig in på arbetsmarknaden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista