Mohammed Amin Kharraki är ordförande för Sveriges unga muslimer. Foto: Paloma Vangpreecha / P3 Nyheter
BROTT OCH STRAFF

Imamernas råd strider mot lagen

3:06 min

6 av 10 moskéer gav råd som går emot svensk lag, det visar en undersökning som Uppdrag granskning gjort där två kvinnor bad landets tio största moskéer om råd kring månggifte, misshandel och sex utan samtycke.

Uppdrag granskning har med dold kamera och vissa fall hemlig telefoninspelning hört av sig till 10 moskéer runt om i Sverige och låtsats vara en misshandlad hustru till en man som gift sig med ytterligare en kvinna.

Enligt Uppdrag granskning har 9 representanter av 10 svarat att de tyckt att det var okej med månggifte.
6 av 10 imamer eller familjerådgivare vid moskéerna säger att en kvinna måste ha sex med sin man mot sin vilja och lika många svarade att kvinnan inte bör polisanmäla mannen för misshandel.

Mohammed Amin Kharraki som är ordförande för Sveriges unga muslimer tror att det finns flera anledningar till att imamerna svarat såhär.

– En orsak kan vara brist på utbildning om svensk lag och rätt. Vissa har sagt när vi har försökt kontakta församlingar och så att deras huvudmål är försoning när folk kommer till dem, säger han. 

– De har uppfattning att folk vill försonas inte splittras. Det kan man självklart diskutera om huruvida det är rätt eller inte men om vi pratar om vilka skäl som finns.

Mohammed säger att han inte sovit så mycket inatt eftersom han är orolig för vad Uppdrag gransknings program kommer innebära.
– Förutom jag och de som talar för olika muslimska organisationer så har vi även oron bland den vanlige gemene muslimen därute där många har uttryckt sin oro till oss, säger han.

"Bra att det tas upp"

Avhoppade medlemmen Per Kornhall var med i Livets Ord i flera år. Han säger att det kan vara svårt att säga emot en andlig ledare för då riskerar man att uteslutas ur gemenskapen. Foto: Ellen Andersson / Scanpix

Per Kornhall har skrivit böcker om religion och manipulation. I flera år var han med i frikyrkan Livets Ord innan han hoppade av. Flera år efter avhoppet minns han hur stark den andliga ledarens makt kan bli. Han menar också att kvinnans roll som den vårdande och mannens som den bestämmande är något som lärs ut även bland de frikyrkor som baserar sin tro på kristendomens Bibeln. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista