Fakturorna på bilden har inget med det aktuella målet att göra. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
BROTT OCH STRAFF

Dömd till fängelse för bluffakturor

1:48 min

I Helsingborg har tingsrätten dömt en man till fängelse för bedrägeri. Killen är en av tre som lurat företagare runt om i landet med bluffakturor, de andra två går fria. Anna är en av dem som blivit lurade:

Tingsrätten i Helsingborg har dömt en man på bolaget Företagslansering till fängelse för bedrägeri. Mannen lurade andra företagare med bluffakturor - och den fällande domen idag kan göra det lättare att komma åt den här typen av bedrägeri i framtiden.

Anna som har ett filmföretag är en av de som råkat ut för bluffakturorna. Hon fick ett samtal förra året från någon på Företagslansering som sa att hon hade ett avtal med dem, som skulle kosta henne 24 000 kronor:
– Jag kom inte ihåg att vi hade ingått ett avtal överhuvudtaget, det kändes jättekonstigt. Då sa de att det fanns inspelat och att det bara var att betala.

Sen fick hon veta att hon kunde säga upp avtalet som hon inte visste att hon hade, och att det i så fall skulle kosta henne 7000 kronor i stället.
– Då tackade jag ja till det, jag var helt desperat och det lät lite bättre med sju tusen.

Men efter att hon sökt på företaget på nätet insåg hon vad hon hade blivit utsatt för. Hon betalade inte utan gjorde en polisanmälan, vilket över 400 personer gjort enligt TT. Tre män på Företagslansering Sverige AB åtalades och idag fälldes en av dem. Åklagaren Tord Josefson är nöjd med tingsrättens bedömning. Han säger att det här blir en viktig dom för att bekämpa bluffakturebranschen.
– Fram till i dag har en del beslutsfattare inom polisen inte sett det här som brott. Nu har man konstaterat att det är brottsligt och hör in under brottsbalken. Det är grovt bedrägeri.

På organisationen Svensk Handel är man också nöjda. Säkerhetschefen Per Geijer säger att många företag klagar på bluffakturor hos dem och att det är ett stort problem.
– Vi har 100 ärenden hos oss per dag så det är väldigt mycket där ute. Man riktar in sig framförallt på småföretagare.

Anna som blev uppringd av Företagslansering är nöjd med domen i dag, trots att hon själv inte betalat ut några pengar till dem.
– Det kommer säkert nya företag men då finns det i alla fall en dom som visar vad som händer om man försöker sig på sådant här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista