Brott och straff

Facebookgrupp stöder våldtäktsdömd man

1:58 min

Flera offentliga personer i Sverige och Norge har gått med i en stödgrupp på Facebook för en kille som fällts för våldtäkt i både tingsrätten och hovrätten. Stödgruppen menar att killen är oskyldig. Sylvia Blind, ordförande i Jokkmokks sameförening, är en av medlemmarna.

På Facebooksidan kan man läsa kommentarer om att det är tjejernas fel att killen blivit fälld, och att en av tjejerna bara varit ute efter att få ut pengar i skadestånd för att resa utomlands.

Det var i februari förra året, under Jokkmokks marknad, som två svenska tjejer anmälde två norska killar för våldtäkt. Tjejerna kände inte varandra sedan tidigare, men båda berättar att de blev våldtagna av samma kille under samma kväll, men vid olika tillfällen. Under en av våldtäkterna ska killen ha bjudit in sin kompis och tillsammans med honom tvingat en av tjejerna till sex både vaginalt och analt.

Killarna nekar till brott, men dömdes till fängelse i tingsrätten. De överklagade domen till hovrätten som skärpte straffen till fyra år och sex månader och tre års fängelse. De begärde resning i Högsta domstolen, och menade bland annat att det varit problem med tolkarna som skulle översätta deras samiska till svenska och att det kommit fram nya bevis. I resningsansökan ifrågasätter deras advokat också varför tjejerna valde att följa med killarna till en enkel stuga, möblerad med sängar. Men Högsta domstolen valde att inte ta upp ärendet.

Facebookgruppen som stöder en av männen, har 76 medlemmar. Bland dem finns anställda på Sametinget, vid polisen, kommunpolitiker och journalister. Sylvia Blind i Jokkmokks sameförening säger att hon bildat sin uppfattning efter att ha läst om fallet i medier.
– Just nu känner jag att jag kan ge dem mitt stöd. Tills motsatsen är bevisad så att säga.

Och på frågan om hur hon ser på att de blivit dömda i alla instanser, svarar hon:
– Därför att jag tror att felet är från första början. Alltså från dag ett. Och där tror jag det har börjat att man inte fick in en tolk direkt polisen liksom kom och anhöll männen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista