Nilla Berko har svårt att få pengarna från a-kassan att räcka. Foto: Åsa Welander/P3 Nyheter
Inrikes

"Sverige har ett ganska dåligt försäkringsskydd"

2:00 min

Sverige ligger under snittet när det handlar om hur mycket pengar man får ut i ersättning när man är sjuk eller arbetslös, enligt en rapport som socialförsäkringsutredningen beställt. Niila Berko blev arbetslös efter att ha varit anställd som praktikant:

I rapporten har man tittat på hur ersättningarna vid arbetslöshet, sjukdom eller arbetsskada har förändrats mellan 2005 och 2010. Under den tiden har Sverige rasat från att vara ett av de länder med högst ersättningar, till att nu ligga under snittet bland 18 ekonomiskt jämförbara länder i organisationen OECD. Irene Wennemo är socialförsäkringsutredningens huvudsekreterare.

– Man kan säga att den mest dramatiska utvecklingen har varit under de senaste fem åren men det här är något som har pågått under ganska lång tid, sedan 90-talskrisen faktiskt. Vi måste nog börja inse att Sverige har ett ganska dåligt försäkringsskydd vid arbetslöshet faktiskt.

Grundprincipen i Sverige är att man till en början ska få 80 procent av sin lön om man blir arbetslös, men bara upp till en viss summa - nåt som Nilla Berko i Göteborg inte hade tänkt på.

Efter regeringsskiftet 2006 sänkte Alliansen taket i a-kassan så att man max kunde få 680 kronor per dag, alltså knappt 15000 i månaden innan skatt, oavsett tidigare lön och vilka utgifter man har. Nilla Berko plockar med sina pelargoner och säger att det är svårt med extra utgifter som kostnader från CSN eller om man skulle bli sjuk. Men hon hade ändå bilden av att den omtalade svenska modellen var generösare än systemet i de flesta andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista