Kristallhallen i Baku där Eurovision 2012 går av stapeln. Foto: Tore Meek / Scanpix
EUROVISION 2012

Baku visar bästa sidan

1:23 min

I dag avgörs den första semifinalen i Eurovision song contest i Azerbajdzjans huvudstad Baku.
Inför tävlingen har det har diskuterats mycket om bristen på mänskliga rättigheter i landet. Sveriges Radios schlagerexpert Carolina Norén är på plats i Baku och berättar att musikjournalisterna är fria att röra sig som de vill.

P3 Nyheter har tidigare rapporterat om oppositionella som utsätts för repressalier och om hur människor tvingats flytta när staden byggts om inför tävlingen. Bland annat har det byggts nya hus och vägar har breddats.

Carolina Norén berättar att musikjournalisterna är fria att röra sig hur de vill. Men eftersom de ska bevaka musiken hinner de bara se lyxhotell och putsade husfasader i stans finare kvarter som arrangörsbussarna kör igenom på väg till den stora nybyggda arenan.

Sverige tävlar i den andra semifinalen på torsdag och Carolina Norén tror att Loreen kan gå hela vägen och vinna tävlingen till slut.
– Ingen har varit så förhandstippad nånsin.

– Men tror vi inte att Sverige ska vinna varje år?
– Jo, haha men nu tror jag verkligen på det, säger Caroline Norén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista