1 av 2
Skyways ställer in alla sina flygningar och kommer begäras i konkurs. Foto: Johan Nilsson / Scanpix
2 av 2
Lina Sångberg, jurist på Konsumentverket. Foto: Pressbild
RESA

Skyways slutar flyga

"Det behöver inte vara kört"
1:21 min

Flygbolaget Skyways har ställt in alla sina flygningar idag. I höstas gick företaget ihop med City Airline och bolagen kommer idag begära sig i konkurs. Men resenärer som har bokat biljetter hos Skyways kan få pengarna tillbaka, säger Lina Sångberg som är jurist på Konsumentverket.

Skyways flyger till ett 20-tal destinationer inom Sverige och i Europa, bland annat Manchester, Lyon, Kiev, Prag, Köpenhamn och Stavanger och till några orter i Norge. 

En av de drabbade är Malin Thorsén som skulle flyga från Karlstad i morse för jobb i Härnösand.
– Jag skulle träffa ett större gäng och ha en dragning och work shop med dem. Men det blir ingenting med det, säger hon till P4 Värmland.

Skyways skriver på sin sajt att de beklagar det som har hänt och att alla flygningar och bokningen av biljetter ställs in. 
Hur många resenärer som har köpt biljetter som nu inte kan användas är oklart. Men Lina Sångberg som är jurist på Konsumentverket säger att resenärer som har betalat biljetter med kreditkort har rätt att enligt lag få pengarna tillbaka.
– Man har en rätt när man använder kreditkort att få tillbaka pengarna från banken. Med andra kort så är det utifrån vad banken har för villkor för de korten.

Ytterligare en möjlighet är att vända sig till den konkursförvaltare som kommer att utses. Då kan resenärer ansöka om ersättning från konkursboet. 
– Därför är det bra att spara alla kvitton man har efter utlägg man har gjort, säger Lina Sångberg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".