Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery
POLITIK

Fryshuset tar avstånd från tweet om Åkesson

1:21 min

Rapparen Sebbe i Kartellen skrev på Twitter att han vill tortera och döda Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Sebbe jobbar på Fryshuset och Lugna Gatan som arbetar mot våld. Nu säger Lugna Gatan att de tar avstånd från det här.

– Uttalandet går inte i linje med vad vi vill och så här kan man inte kommunicera när man jobbar med Lugna Gatan, säger verksamhetsledaren Aron Eriksson.

"Jag vill tortera han i tre dygn" och "Jag vill döda bögen" - så skrev Sebbe på Twitter häromdagen om Jimmie Åkesson. Vi får inte prata med Sebbe själv men Aron Eriksson berättar att Sebbe var förbannad på Sverigedemokraternas politik och hade sett Jimmie Åkesson i ett tv program, och efter det skrev han kommentarerna.

Lugna Gatan tar avstånd från uttalandena men inte från Sebbe som person utan ska nu jobba tillsammans med honom för att det här inte ska hända igen, säger de.

Men Martin Kinnunen på Sverigedemokraternas pressavdelning säger att Jimmie Åkesson funderar på om de ska polisanmäla det här eftersom att de tycker att det är ett hot.
– Vi uppfattar det som väldigt hotfullt.

Men den synen delar inte Aron Eriksson på Lugna Gatan.
– Det är inte menat som ett hot, det här är ett uttryck för de känslor han hade just då utifrån ett språkbruk som han har vuxit upp med. Det är inte tänkt som ett hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista