PS3:s fightingspel Arcana Heart 3 blev stoppat. Foto: Torsten Silz / Scanpix
MANGAFALLET

Ännu ett tv-spel stoppat

Ännu ett spel har stoppats i Sverige för att det kan tolkas som misstänkt barnporr. Det handlar om PS3:s fightingspel Arcana Heart 3 där karaktärerna är under 18 år. Henrik Martling jobbar på distrubutören Wendros som stoppade spelet.

– I det här fallet hade de satt ut åldrar i den produktkatalog som medföljde vilket gjorde det lättare att ta ett beslut att det inte kändes rätt, säger Henrik Martling.

På vilket sätt?
– De hade satt ut att det var en robot som var underårig och samtidigt såg utmanande ut.

Det är via sajten Discshop som man nu kan läsa att spelet Arcana Heart 3 har stoppats av leverantören på grund av tvivelaktigt innehåll. Distributören har alltså hemlighållit i över ett år att man har stoppat spelet.

Just nu ligger det så kallade Mangafallet i Högsta Domstolen där en person står åtalad för innehav av 39 bilder som enligt hovrätten ska tolkas som barnporr. Det här fallet har fått stor uppmärksamhet för att det handlar om mangateckningar och alltså inga riktiga bilder.

Mangafallet är en av anledningarna till att speltillverkaren Nintendo valt att inte släppa spelet fightingspelet Dead or alive i Sverige, för att karaktärerna var för utmanade och beskrivs som under 18 år och att det skulle kunna tolkas som barnporr.

Och även i det här fallet så har Mangadomen spelat roll men det har inte varit avgörande. Distributören tyckte att spelet Acana Heart 3 var för utmanande.
– Det har gjort att det har förts upp på ytan på ett annat sätt men det var inte det som var helt avgörande heller, säger Henrik Martling.

Vad var det som var avgörande?
– Det som jag sa tidigare. Jag tyckte att vi kunde hoppa över det här.

Förra veckan berättade P3 Nyheter att flera spelexperter tror att just Mangafallet kommer att stoppa fler spel i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".