OS-ringarna på St Pancras station i London. Foto: Jessica Gow / Scanpix
Sommar-OS

Amnesty kritiserar OS-sponsor

"Vi vill att IOK sätter press på Dow att ta sitt ansvar"
1:35 min

Amnesty International kritiserar arrangörerna för London OS i sommar för att ha sponsorer som är anklagade för hänsynslöshet mot miljö och arbetskraft. Trots att arrangören påstår sig arbeta hårt för de frågorna.

London lanserar sommarens olympiska spel som det mest etiskt och miljömässigt högtstående i historien.
Men Amnesty International tycker att det amerikanska kemiföretaget Dow Chemical, inte kan stå för det som London-OS lovat.

Kemiföretaget sägs ha ansvar för den fabrik i Bhopal i Indien där ett gasmoln 1984 dödade cirka 20 000 människor.
– Vi vill ju med det här inte förbjuda IOK att ha sponsorer. Vi vill med det här försöka få IOK att sätta press på Dow att ta sitt ansvar för alla de människor som har drabbats av den här olyckan, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare Amnesty Sverige.

När kritiken från Amnesty kom valde Meredith Alexander, som jobbar på biståndsorganisationen Actionaid i London, att hoppa av sitt uppdrag hos kommissionen som övervakar att London-spelen verkligen blir de mest etiskt och miljömässigt hållbara.

Till BBC berättade hon att hon inte kunde jobba kvar för att det är emot hennes principer och till TT säger hon att när Internationella olympiska kommittén, IOK, väljer sponsorer kommer pengarna definitivt före etiken.

Flera stora OS- sponsorer, som klädföretaget Adidas, Oljebolaget British Petroleum och Rio Tinto - som levererar metallen till de cirka 4 700 medaljer som ska delas ut i OS, har också fått kritik från olika organisationer för att vara hänsynslösa mot miljö och arbetskraft.

Elisabeth Löfgren säger att deras kritik som gäller Dow Chemical, inte fått särskilt stor respons från arrangören.
– De har svarat och har sagt att de går helt på Dows linje och säger att Dow har inget som helst ansvar för det här och att de inte ser någon anledning att ändra sitt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".