Jokkmokks vintermarknad 2012. Foto: Lars-Thomas Persson.
Brott och straff

Inget fel på tolkarna i våldtäktsmål

"Kammarkollegiet har utrett anmälan"
1:41 min

P3 nyheter har tidigare berättat att en våldtäktsdömd kille har fått stöd i en grupp på Facebook. Det har kommit in många reaktioner och nu har stödgruppen fått svar på tal. Samtidigt visar en utredning att det inte var något fel på tolkarna i tingsrätten. På torsdagen försvann gruppen från Facebook, efter flera anmälningar. 

Nils-Owe Simma har startat en Facebookgrupp för att stötta de våldtagna tjejerna i Jokkmokk. Han känner inte de utsatta tjejerna, men när han läste i medierna om att offentliga personer stöttade en av de dömda killarna, reagerade han starkt.

- Första reaktionen var att jag blev förbannad.

I den Facebookgruppen anklagas tjejerna för att ljuga. Trots att killarna blivit dömda i tingsrätt och hovrätt samt att Högsta domstolen valde att inte ta upp deras fall. 

Ett av argumenten från de dömdas sida när de sökte resning hos Högsta domstolen var att det hade varit problem med tolkningen från samiska till svenska och att det även ska handla om jävsbrott. 

Detta har också lyfts fram i stödgruppen för den våldtäktsdöma mannen. 

Men Kammarkollegiet, som är tillsynsmyndighet för auktoriserade tolkar, har nu utrett anmälan och beslutat att det inte finns någon jävsituation eller att tolkarna ska översatt fel. Därför avskriver man ärendet. 

Facebookgruppen som stödjer tjejerna har sedan den skapades i tisdags fått nästan 800 medlemmar. För Nils-Owe Simma var det viktigt att tjejerna ska veta att det finns stöd för dem också.

- De har varit med i en rättegång och fått utstå mycket psykiskt lidande. Fysiskt har man blivit utsatt för våldtäkt. Och sen revs det upp sår när det kom upp artiklar i medierna med jämna mellanrum. Så jag vill då bevisa att vi i samhället inte tolererar såna här strömningar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".