Könssjukdomen gonorré ökar. Foto: Karin Malmhav / SvD / Scanpix
Kärlek och sex

Rekordår för gonorré under 2000-talet

1:40 min

Det upptäcks fler och fler fall av gonorré och det ökar mest bland tjejer, enligt nya siffror från Smittskyddsinstitutet.
– Det är lite sorgligt för att man trodde att gonorrén i princip var utrotad i Sverige, säger Håkan Nevall, som är sexualupplysare på RFSU-kliniken.

Gonorren har varit i prinicip utdöd i Sverige men har kommit tillbaka och har nu ökat två år i rad, till den högsta nivån på hela 2000-talet. Siffror från Smittskyddsinstitutet visar att det var över tio procent fler smittade under 2011 än 2010.

– Människor tar mer risker med oskyddat sex med nya eller tillfälliga partners, berättar epidemiologen Inga Velicko på Smittskyddsinstitutet.

Sjukdomen ökar framförallt bland tjejer och i gruppen kvinnor mellan 15 och 24 år var ökningen förra året över 40 procent.

– Man tänker nog att det inte drabbar en själv, som med allt annat, säger Sofia Kling som bor i Stockholm. Det är i huvudstaden som ökningen är störst. Bland tjejer ökade gonorrén med nästan 90 procent förra året. Sofia Kling är inte rädd att smittas själv men säger att hon tänker noga på att skydda sig.

– Om man inte vill bli sjuk eller om man vill kunna få barn i framtiden är det jätteviktigt att skydda sig. Har man inte skyddat sig är det jätteviktigt att gå och testa sig.

Det är fortfarande mycket vanligare att killar har gonorré än tjejer. Även om allt fler sjukdomsfall upptäcks så handlar det om knappt tusen personer i hela landet under 2011. Smittskyddsinstitutet säger att de ändå är oroliga för att bakterierna som orsakar sjukdomen kan bli resistenta mot medicinen. Men vi klarar oss ändå, säger Inga Velicko.

– Vi har tillräcklig antibiotika för att klara oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista