1 av 2
Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX
2 av 2
Ekonomireporter Johan Prane. Foto: Ellen Andersson / P3 Nyheter
Ekonomi

Sänkta betyg för svenska banker

0:46 min

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänker två av fyra svenska storbankernas kreditbetyg. Nordea och Handelsbanken sänks med ett steg. Men ekonomiexperterna tycker inte att det finns anledning för bankkunderna att bli oroliga. P3 Nyheter har pratat med Johan Prane, ekonomireporter på Ekot. 

Redan i mitten av februari berättade kreditvärderingsinstitutet Moody's att 114 europeiska banker i Europa bevakades för en eventuell nedgradering. En sån här nedgradering gör att det blir dyrare för bankerna att låna pengar för att sen låna ut pengar. Effekten blir att bankerna riskerar att få färre investerare och färre som vill göra affärer med dem.

Men ekonomiexperterna tror inte att effekten blir så stor.
–  De som är experter på det här området, bankanalytiker, Finansinspektionen, regeringen har i dag sagt att detta inte är så allvarligt att den vanliga svenske bolånekunden bör vara orolig för att bolånen ska bli dyrare. 

Om nedgraderingen hade varit flera steg neråt, hade läget varit annorlunda
och mer allvarligt, enligt Johan Prane som tar som ett exempel.

Efter att banken Lehman Brothers gick i konkurs vågade inte andra banker lita på varandra, och ville därför inte låna ut till varandra som man annars gör. 
– Då hade det inneburit att bankerna hade fått betala mycket högre räntor för de pengar som de behöver låna för att kunna låna ut, säger Johan Prane. 
– Men det här tyder inte på det, för fortfarande är de svenska bankerna högt värderade. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista