Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Brott och straff

Bluffakturor - ett växande problem

1:39 min

Liten risk att åka fast och låga straff för bedragare gör att den grova brottsligheten delvis håller på att ändra riktning. Det menar bedrägerisamordningen i Stockholm. Personer som tidigare tjänat pengar på knarkhandel och annan grov brottslighet byter bana för att lura företag på pengar i stället, till exempel genom bluffakturor, säger samordnare Jan Olsson:

Här om dagen dömdes en person till ett och ett halvt års fängelse och skadestånd för att ha lurat ett stort antal svenska företag på pengar genom att skicka ut bluffakturor. Blufföretaget ska ha dragit in över 23 miljoner kronor förra året. Men vart pengarna i det här fallet slutligen har tagit vägen vet inte Skatteverket.
– De kalkylerar risker som vilken annan företagare som helst. Om de i ena skålen väger att de kan åka fast, och i andra skålen väger att chansen att åka fast är extremt liten och att åker jag fast är det otroligt låga straff, kontra att jag kan tjäna otroligt mycket pengar - då tar de ju den chansen såklart´, säger Jan Olsson.

För det mesta säkras pengarna i sådana här fall på konton i andra länder, och den som hjälpt till att lurat till sig dem kan få ta del av pengarna efter avtjänat fängelsestraff, säger Jan Olsson. 
– De skickas till växlingskontor i Baltikum, Thailand, Australien och så vidare. Det finns en mottagare där som samlar ihop det i påsar. Pengarna tas ut av rätt personer men är försvunna ur systemet. En utredande polisman har oerhört svårt att hitta dom. 

Enligt polisen är bluffakturebedrägerierna ett växande problem, och enligt åklagare vi har pratat med så är det lågt prioriterat. Det i kombination med låga straff och mycket pengar gör att grovt kriminella byter bana för snabba pengar, menar polisen.
– Till den här rena och fina bluffakturavärlden i stället. 

Så de som håller på med bluffakturor är tidigare rånare?
– Det finns sådana exempel, absolut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista