Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Missbruk och droger

En ny drog sprider sig bland unga

1:22 min

En ny, starkt beroendeframkallande drog som ger paranoia och ångest sprider sig bland unga. Polisen har länge varnat för drogen, som är både livsfarlig, billig och lätt att få tag på. Robert Olsson, chef för beroendecentrum i Västmanland beskriver situationen som kaotisk och ökningen är enorm. 

På flera orter i södra Sverige har drogen MDPV dykt upp. Den är billig och beskrivs ge precis den effekt som önskas, med ett enorm rus. Men den ger en oerhörd, livsfarlig baksmälla. De personerna som kommer in till beroendecentrum i Västmanland, påverkade av MDPV, har psykotiska inslag och paranoida vanföreställningar, säger Robert Olsson.
– Den är så explosionsartad att den är mer som en lavin. Nu har polisen haft två, tre körningar hit per dag i flera månaders tid. Extremt aggressiva. Och extremt rädda. De kan komma med fyra, fem, sex, sju poliser bara för att hålla fast dem, de slåss för sitt liv.

Högsta Domstolen har höjt gränsen för grovt narkotikabrott när det gäller MDPV. Tidigare räknades brottet som grovt om man använde eller sålde 10 gram. Nu går gränsen vid 250 gram, vilket motsvarar 5 000 doser.
– Det är en katastrofal utveckling, sa Per-Erik Lundberg på polisens narkotikarotel i Västerås, till P4 Jönköping när de upptäckte drogen i Västmanland.

Nu likställs MDPV med amfetamin, medan polisen vill att drogen ska jämföras med ecstasy.
– Och här behöver det till en ny bedömning av farlighetsgraden av MDPV, säger Per-Erik Lundberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista