Utbildning

Läxhjälpföretag går plus på elever

1:17 min

Fler och fler köper läxhjälp och privat undervisning i hemmet. En viktig orsak är att man kan dra av på skatten för tjänsten, skriver DN. Även gratis läxhjälp - alltså den som drivs av ideella krafter - är populär. En som håller på med det är civilingenjören Maria Wilhelmsson från Luleå, volontär på Mattecentrum.

- Det är givande, det är mitt sätt att bidra men någonting som jag tycker är kul. Och när man går därifrån så är man glad.

Två dagar i veckan träffas flera frivilliga från högskolor och yrkesliv tillsammans med mattesugna elever i Gymnasiebyn i Luleå för att räkna matte på olika nivåer.

Läxhjälpen expanderar, idag skriver Dagens Nyheter att en av dom större företagen som tar betalt för hemmaundervisning i 14 städer har ökat sin nettoomsättning från två miljoner 2008 till närmare 20 miljoner kronor nu, tre år senare. Man kan nämligen dra av läxhjälp på deklarationen som barnpassning och det räknas som ett Rut-avdrag.

Men för Maria Wilhelmsson, som hjälper till med läxor gratis, spelar pengarna ingen roll.
- Nej, man behöver inte ta betalt för allt man gör.

Att fler väljer att få hjälp med läxorna tror inte Maria Wilhelmsson beror på att skolan har dålig undervisning.
- Det är helt normalt, tycker jag, att man pluggar efter skoltid. Och man kan välja att sitta hemma, på ett bibliotek, eller så kommer man till räknestugan.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista