Svenskarna reser som aldrig förr. Foto: Dominic Favre AP Photo/Keystone,
RESA

Svenskarna slår turistrekord

1:22 min

Vi svenskar reser rekordmycket - i år igen. Destinationerna är ungefär de samma som vanligt. Men när andra länder går dåligt ekonomiskt, samtidigt som den svenska kronan är rätt stark, så spelar det in när vi väljer vart vi ska semestra.

– Kronan har betydelse. Just nu är läget rätt bra ur svenskt perspektiv, vilket innebär att det är billigare för oss att resa, säger Jan Lundin, vd på Rese- och turistnäringen i Sverige.

Det populäraste landet för oss svenskar att åka till är eurokrisande Spanien, det visar nya siffror från Tillväxtverket. Men varken Tillväxtverket eller Rese- och turistnäringen tror att det har med själva krisen att göra: att vi skulle välja till exempel Grekland eller just Spanien bara för att de ligger illa till.
– Jag skulle kalla det opportunism. Att man kan få "bigger bang for the buck", säger Jan Lundin.

När det gäller fritidsresor, alltså inte affärsresor, gjorde vi svenskar runt 12 miljoner sådana förra året. Våra grannländer är populära resmål. Andra länder på topplistan är Tyskland, USA och lite längre ner Turkiet.

Det här är ungefär som det brukar vara. Nyheterna är istället att vi också reser mycket i Sverige - och att vi söker andra saker när vi reser.
– Trenderna idag handlar om att uppleva saker, att förverkliga sig själv och uppleva saker. Vi vill vara "cykelkillen" eller "skidåkartjejen" och det driver resandet, säger Jan Lundin på Rese- och turistnäringen.

Fråga

Svenskarnas vanligaste turistmål

1. Spanien
2. Finland
3. Danmark
4. Norge
5. Tyskland
6. Storbritannien
7. Italien
8. Turkiet
9. Grekland
10. Frankrike
11. USA
12. Thailand
13. Österrike
14. Polen
15. Kroatien

Källa: Dagens Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista