Åldersdiskriminering inte är förbjudet på bostadsmarknaden. Bilden är tagen vi ett annat tillfälle. Foto: Jessica Gow /SCANPIX
Bostadsmarknad

För unga - fick inte bo ihop

1:35 min

För unga för att bo ihop - det tyckte ett fastighetsbolag om två killar, 23 och 25 år, som ville flytta ihop. De nekades lägenhet och anmälde fastighetsbolaget till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Men ärendet lades ner eftersom åldersdiskriminering inte är förbjudet på bostadsmarknaden.

– Idag ser det ut på det sättet, men det kommer ett förslag om en ändring av diskrimineringslagen. Idag finns ålder skyddat när det gäller arbetslivet till exempel, men enligt förändringarna som kommer föreslås så kommer det att finnas ett skydd även när det gäller bostäder, säger John Stauffer som är utredare på DO.

– Jag ringde på en lägenhet och vi fick titta på den. Vi sa direkt att vi ville ha den, säger Rasmus Johannessen.

Rasmus och hans kompis gillade fyran de kollade på och värden tyckte att de var trevliga killar så allt verkade lugnt. Tills de hörde från hyresvärden igen.
– Då sa de nej, ni är två killar som vill flytta ihop och det går inte. Men jag hade kunnat få flytta ihop med en tjej, säger Rasmus.

Hyresvärden nämnde också deras ålder som ett problem och sa att de måste ta hänsyn till andra gäster i huset.
– Han sa att det skulle bli spring i trappen och massa sådant.

Rasmus kände sig orättvist behandlad av värden och uppfattade det som att det var just på grund av att de var killar som de inte fick flytta in. Han anmälde händelsen till DO men ärendet lades ner.

– Vi har fått fram att det skäl som hyresvärden framför allt uppgav var ålder i det här fallet. De uppgifter som tydde på diskriminering på grund av sexuell läggning eller kön var ganska svaga och det var anledningen till att vi inte valde att utreda det vidare, säger John Stauffer på DO.

Vi har pratat med hyresvärden men han vill inte bli intervjuad och har inga kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista