Sköterskan på bilden har ingenting med den här nyheten att göra. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Sjukvård

Dålig information till cancersjuka

Kvinnor som ska få behandling mot cancer informeras mer sällan än män om att behandlingen kan leda till sterilitet, visar en undersökning gjord av Karolinska institutet och Uppsala universitet. Men det är lag på att informera patienten om riskerna, och föreningen Ung cancer reagerar starkt på skillnaden:

Julia Mjörnstedt, är generalsekreterare på Ung Cancer och har själv gått igenom cancerbehandling. Orsaken till att unga kvinnor inte får veta om riskerna tror forskarna bakom studien kan vara att det är så mycket svårare att bevara tjejers ägg än killars sperma. Det kan ta månader av hormonbehandling innan en operation för tjejerna blir aktuell, och i vissa fall kan cancern vara så svår att man inte hinner vänta på det. Och att det kan göra att tjejernas behandling blir ännu tuffare om dom får ännu ett negativt besked. Men det tycker Julia är en dålig bortförklaring.

Socialstyrelsen säger att det redan finns lagar som säger att alla patienter har rätt till sån här information, och därför har man inga särskilda riktlinjer. Men precis som undersökningen visar så får inte alla kvinnliga cancerpatienter veta om riskerna. Å idag har en arbetsgrupp hos SKL börjat arbeta med att få fram riktlinjer till alla vårdgivare i landet, och diskutera hur det här ska se ut.

Claudia Lampic, docent i vårdvetenskap vid Karolinska institutet, och en av forskarna bakom studien, tycker att alla unga patienter som ska gå igenom en cancerbehandling och vill få barn i framtiden, för säkerhets skull själva frågar vad som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista