Den kidnappade 25-åringen hölls instängd i ett rum i en fastighet i Robertsfors i en dryg vecka. ( Bilden kommer från polisen förundersökningsprotokoll). Foto: Polisen / Scanpix
Brott och straff

Åtta års fängelse för kidnappning

1:31 min

Det blev åtta års fängelse för två av de tre personerna som åtalats för att ha kidnappat en 25-årig Uppsalastudent i vintras. De båda döms för människorov samt försök till bedrägeri och utpressning. Kammaråklagare Lars Hedvall yrkade på 14 års fängelse:

Det var i slutet av förra året som Uppsalastudenten försvann från sin lägenhet. Enligt polisutredningen ska han ha blivit drogad med sömnmedel som den 23 åriga kvinnan lagt i en köttfärspaj

Studenten ska ha tejpats fast i en rullstol och förts till ett hus i Västerbotten där han hölls fången i flera dagar. Polisen lyckades spåra den kidnappade killens mobil och grep då paret. Tre dagar senare hittades huset där den kidnappade var tillsammans med den tredje åtalade, den så kallade fångvaktaren som erkänt och som kommer få sin dom först efter att han gjort en rättspsykiatrisk undersökning.

Den 26-åriga mannen och den 23 åriga-kvinnan ska enligt dagens dom också ha försökt finansiera kidnappningen genom att sno 30 cyklar i Skåne och försökt tvinga en man att köpa en bostadsrätt som den 26-åriga mannen sålde.

Enligt rätten verkar syftet med kidnappningen vara att pressa den kidnappade studentens familj på pengar. De båda dömda ska tillsammans också betala ett skadestånd till Uppsalastudenten på 132 300 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista