Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Brott och straff

Svårt utreda läktarbråk på matcher

Efter den senaste fotbollsmatchen mellan Hammarby och Assyriska har det kommit in över 70 anmälningar till Justitieombudsmannen JO. Anmälarna är missnöjda med polisen, men den här typen av ärenden leder sällan till att polisen får kritik eller att någon blir åtalad.

– Polisen får ju använda, och är skyldig att använda, ett visst våld för att lösa situationen. Det kan uppfattas som att man har blivit utsatt för oberättigat våld, men som samhället kan bedöma är berättigat i den situationen, säger Björn Ericson som är chef över Åklagarmyndighetens enhet för polismål.

Det är hos dem de här ärendena hamnar när JO väljer att lämna dem vidare till en åklagare. Att det kommer in många anmälningar efter till exempel ett derby där det uppstått tumult är inte ovanligt, men om anmälningarna gäller samma sak utreds de ofta som ett och samma ärende.

På Youtube finns flera filmer som visar polisens ingripanden mot supportrar. Ibland har de som anmäler inte själva varit på plats och sett vad som hänt utan hänvisar kanske till en sådan film eller vad de hört andra berätta från matchen. De flesta JO-ärenden som gäller polisens agerande i samband med matcher avslutats utan kritik. Några lämnas vidare till åklagare, men även om det finns en brottsmisstanke kan det vara svårt att reda ut vem som har gjort vad. Det säger flera åklagare vi har pratat med.
– Ett bekymmer är att en målsägande som kanske har blivit utsatt för våld som inte är acceptabelt har svårt att identifiera vilken polisman som har gjort vad i en rörig situation, säger Björn Ericson.

Efter hockeyderbyt mellan AIK och Djurgården i januari gjordes nästan 1000 anmälningar till JO. Förundersökningen, som väntas bli klar tidigast i höst, gäller ett 30-tal personer som anser att de blivit utsatta för brott. Efter matchen mellan Hammarby och Assyriska har inte bara privatpersoner, utan även Hammarby fotboll gjort en anmälan till JO.
– Vi anmäler inte själva polisinsatsen i sig, säger Göran Rickmer som är marknadsansvarig för Hammarby fotboll.

– Det vi vill titta på är den generella biten, direktiv för när man ska använda pepparsprej, hur ska man använda den och i vilka lägen?

Efter matchen mellan Hammarby och Assyriska har Vänsterpartiets Lena Olsson krävt att regeringen ska reagera eftersom hon tycker att polisen missbrukar användandet av pepparsprej. Polisen har rubricerat händelsen som våldsamt upplopp och gjort anmälningar om våld mot tjänsteman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".