Statistiken av unga arbetslösa stämmer inte .Foto:FOTO: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
UNGA & JOBBEN

Elever i nian räknas som arbetslösa

1:14 min

I debatten säger politikerna att var femte ung är arbetslös. Men det stämmer inte.
Av 150 000 arbetslösa, så är ca 36 000 elever i grund- eller gymnasieskolan, visar en granskning som DN har gjort.
En av dom är Frida Nilsson, hon går första året på gymnasiet i Luleå och hon ska jobba i sommar.

Frida Nilsson är inte ute efter att få jobba extra, men ändå räknas hon in bland över 36 000 grundskole- och gymnasieelever som en del av dom unga arbetslösa. Men hon ser inte sig själv som arbetslös.
- Nej, inte direkt. Vi får ju studiebidrag av skolan, så det är ju bra att man får pengar.

För politikerna, både hos regeringen och oppositionen så ser man på ungdomsarbetslösheten som ett misslyckande.

Men enligt SCB:s siffror svarade bara fem procent av dom tillfrågade studenterna som pluggar heltid och räknas som arbetslösa att de såg sig som arbetssökande. Och det som tidigare sagts, att var femte ung är arbetslösa i Sverige, stämmer alltså inte om man tittar på den här statistiken. Om man skulle räkna bort alla som pluggar på heltid så skulle siffran gå ner från nära 23 procent till knappt 15 procent.

- Jag tycker det är tråkigt att man fokuserar på en sådan sifferexercis istället för att fokusera på lösningar på nåt som ändå är ett allvarligt samhällsproblem, säger Erik Bengtzboe, ordförande Moderata ungdomsförbundet.

Och Gabriel Wikström, ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund, håller med. Han säger att det inte får bli en debatt som handlar om statistiken.
- Ungdomsarbetslösheten ligger på runt 14 procent jämfört med de knappa åtta procent hos befolkningen i helhet. Så den är ju väldigt, väldigt hög.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista