Det går att sätta en prislapp på lidande som både allmänhet och brottsoffer uppfattar som rättvis. FOTO: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Låg prislapp för skadestånd

0:58 min

Skadestånd för brottsoffer ligger traditionellt lågt i Sverige för att lidande är svårt att mäta objektivt. Men både allmänhet och brottsoffer anser att ersättningen borde vara högre, enligt en ny studie.

1 400 personer, både allmänhet och brottsoffer, har fått sätta prislappar på kränkningar som till exempel våldtäkt, dråpförsök och misshandel. Tvärt emot vad man skulle kunna tro så hade deltagarna i studien, enligt Karl Dahlstrand, en klar uppfattning om hur mycket varje kränkning bör ersättas med. Det som också förvånade var att det var samma nivå på de prislappar som brottsoffer och allmänhet satte.

Idag kan den som misshandlats få 15 000 kronor i ersättning. Både brottsoffer och allmänhet menar att en rättvis ersättning är 50 000 kronor.

En person som våldtagits får enligt gällande praxis 75 000 kronor. Brottsoffer och allmänhet anser att 100 000 kronor är en rättvis ersättning.

Ett rånoffer ersätts idag med cirka 10 000 kronor. Studien visar att en rättvis summa borde vara 50 000 kronor.
Men resultatet av studien visar att rättssamhället bör tänka om.

Reporter Jens Ericson Ekot i Malmö

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista