En kvinnlig student vid Stockholms universitet läser en bok i biblioteket. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
1075 elever gick ut nionde klass förra året utan ett enda godkänt betyg. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
UTBILDNING

Mörk bild av skolan

Var tionde elev är ibland rädd för att gå till skolan och var tredje elev tycker att vuxna i skolan inte gör något när elever är oschyssta mot varandra. Det visar Skolinspektionens årliga rapport som tar upp olika brister och problem i skolan.

– De vet det men visar inte att de vet, de ignorerar det ibland. Kanske för att det är lättar än att reda ut problemen.

Amina tillhör dem som känner sig trygga i skolan. Men Skolinspektions rapport visar att 1 av 10 elever inte alltid känner så. Amina blir chockad när hon får höra mer om rapporten, till exempel att över 1000 niondeklassare förra året inte fick godkänt i något ämne. Men hon medger själv att hon inte alltid har tyckt betygen är viktiga.

– Jag fattar nu, men förut visste jag inte hur viktigt det var. Jag trodde man alltid kunde klara sig. Jag är glad att jag vet det nu i grundskolan.

En bit bort från Amina går Josef i nian. Alla har inte möjlighet att nå högre betyg enligt Skolinspektionen. Det är för att lärare har för låga förvätningar på dem. Alla i Josefs klass kommer in på gymnasiet nästa termin tror han. Han känner sig trygg i skolan.

– Jag har gått här sen förskolan så för mig känns det ganska trygg. Jag känner alla och alla känner mig. Alla delar kärlek med varandra.

Azar Akbarian
azar.akbarian@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista