9 av 10 personer som kört rattfulla och dör i trafikolyckor är män.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
TRAFIK

"Männen står för de största problemen"

"Möjligt att ta ifrån en person bilnyckeln"
1:35 min

Nio av tio personer som kört rattfulla och dör i trafikolyckor är män. Och hälften var mellan 18 och 34 år. Det visar siffror från Trafikverket.

Bengt Svensson jobbar på Rikspolisstyrelsen med trafikfrågor och han säger att det är en solklar skillnad mellan könen.

– Att det är männen som står för de största problemen. Och senast när vi tittade var det över 90 procent.

Mellan 2005 och 2010 dog 292 förare i trafikolyckor efter att ha druckit alkohol. 270 av dom var män.

– Så att respekten för det här med lagar och regler och friheten man tar sig, det är ju flest män som gör det, tyvärr.

Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille alkohol i blodet och Trafikverkets siffror visar att det är unga män som dominerar i statistiken, både när det gäller gränsen för rattfylleri och grovt rattfylleri.

När sommaren kommer fördubblas antalet rattfylleribrott. Det är också dubbelt så många alkoholpåverkade som dör i trafikolyckor under sommarmånaderna.

Polisen, NTF och Trafikverket försöker i år vara på plats där festerna är, vid studentfiranden och platser där lokaltrafiken kanske inte går lika ofta, för att förhindra att någon kör rattfull.

Men Bengt Svensson säger att de också ska fokusera på omgivningen runt dem som har bil och dricker. Att man ska våga säga ifrån, när man ser att någon är på väg att ta bilen fast man har druckit.

– I vissa lägen kanske det till och med är möjligt att ta ifrån en person bilnycklarna, eller mer aktivt hindra en person från att köra iväg.

Han säger att han har mött personer som ångrat sig efter en olycka.

– Efter det har hänt, tyvärr, så är många personer fullständigt nedbrutna och knäckta. Varför gjorde jag inte mer? Varför stoppade jag inte? Varför tog jag inte bilnycklarna? Men det är så dags då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".