När kommunerna ger arbetslösa jobb får dom rätt till a-kassan och på så sätt slipper kommunerna betala ut socialbidrag. Foto Bertil Ericson /SCANPIX
JOBB

Kommunen ger jobb istället för bidrag

1:28 min

För att få in arbetslösa i a-kassan har flera kommuner valt att ge de arbetslösa tidsbegränsade jobb. När anställningarna tar slut får de då rätt till a-kassa istället för att kommunerna ska betala ut socialbidrag.

Axel Boström fick ett tidsbegränsat jobb från Umeå kommun som har lett till att Axel fått ett nytt jobb.

- Jag skulle egentligen jobba terminen ut, men nu fick jag ett annat jobb. Ett annat sommarjobb så jag slutade för några veckor sedan.
Ledde jobbet till att du fick ett sommarjobb?
- Ja, absolut.

Så det har hjälpt dig att komma in på arbetsmarknaden?
- Ja, och jag fick et bra arbetsintyg och jag tror att det kommer att hjälpa mig i framtiden.

När kommunerna ger arbetslösa jobb får dom rätt till a-kassan och på så sätt slipper kommunerna betala ut socialbidrag.  Det här har gynnat flera av Sveriges större kommuner skriver Dagens Nyheter idag.

Några av de kommuner som nämns är Borlänge, Örebro och Uppsala. Umeå kommun satsar på tidsbegränsade jobbkontrakt för unga arbetslösa.

Anställningarna är sju månader långa eftersom kravet för att kunna få a-kassa är anställning på sex månader. 

Projektledare i Umeå kommun Marie Ericsson tycker arbetssatsningen lönar sig.
- Dels tjänar vi på att unga inte gå hemma och är arbetslösa, dom får ett jobb och betalar kommunalskatt,  vi tjänar förvisso också på att dom inte går på försörjningsstöd, säger projektledaren Marie Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista