"Det är fler och fler som ringer och undrar om jobb i Sverige" AP Photo/Thanassis Stavrakis
JOBB

Fler greker som letar jobb i Sverige

1:56 min

Fler och fler greker kommer till Sverige som krisflyktingar i jakt på jobb och det handlar framför allt om unga människor. Migrationsverkets siffror visar på en fördubbling förra året. Nu har Grekiska riksförbundet startat en arbetsgrupp för att hjälpa alla som kommer hit.

– Den största majoriteten av dem kommer till Sverige och tror att de ska hitta arbete, hitta bostad. De har liksom den här myten om Sverige. Jag försöker ge dem den informationen, att det är svårt, säger ordföranden Komninos Chaideftos.

Bara på antalet samtal hit till grekiska riksförbundet, märker han av Greklands kris. Det är fler och fler som ringer och undrar om jobb i Sverige, för i Grekland finns det inga.
– Tendensen är att det blir mer och mer. Situatuonen i Grekland är att det är mer än en miljon officiellt arbetslösa.

Arbetsgruppen som riksförbundet har startat ska ge information till nyanlända greker om hur det funkar i Sverige. En blogg på nätet ska hjälpa dem som söker jobb att komma i kontakt med arbetsgivare. I bästa fall kan man hjälpa till med boende också.

Kan man säga krisflyktingar?
– Ja, det kan man kalla dem.

Alla EU-medborgare rör sig fritt i unionen, men de som vill stanna längre än tre månader i Sverige ska registrera sig. Siffror från Migrationsverket visar att antalet greker som fick så kallad uppehållsrätt fördubblades från 2010 till 2011 - från drygt 400 till drygt 800.

I år 2012 pekar siffrorna hittills mot en ytterligare ökning - det är ganska små tal, men förmodligen är det verkliga antalet greker i Sverige mycket större, säger Komninos Chaideftos på Grekiska riksförbundet. Han tror dessutom att antalet krisflyktingar kommer explodera efter sommaren när turismjobben tar slut för säsongen.

I år är dessutom första året Grekiska riksförbundet har stött på hemlösa greker i Sverige. Samma bild ger Stockholms stadsmission. Även om det handlar om ett fåtal personer blir antalet greker som behöver deras hjälp större och större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista