Regeringen vill att fler ska turista i Bohuslän. Foto:Lars Pehrson/SCANPIX
Näringsliv

Satsning på turism ska ge nya jobb

För att utveckla turismen i Sverige ska regeringen satsa 60 miljoner kronor. Meningen är att det här också ska skapa en hel del nya jobb i branschen. Fem turistmål ska ingå i projektet och ett av dem är Stockholms skärgård, där Alexandra Wahlgren säsongsjobbar:

Regeringen har valt att satsa på Kiruna, Boshuslän, Stockholms skärgård, Vimmerby och Åre, för att locka dit fler turister. Totalt är det 60 miljoner som kommer fördelas under 3 år. Meningen är också att det ska bli fler jobb. Turistbranschen vill att det ska finnas nästan dubbelt så många jobb hos dom inom 8 år, alltså 300 000 jobb.

Projektledaren Dennis Bederoff på Tillväxtverket tror att satsningen kan ge unga arbete
– Besöksnäringen har ju en förmåga att attrahera unga inom hotell, restaurang, äventyrstagande och så vidare. Tror du att det kommer handla mer om säsongsjobb? Ja, besöksnäringen är ju till sin karaktär ganska säsongsbetonad.

Tanken är att turisterna ska lockas till de fem turistmålen alla årstider, inte bara under sommaren. Mattias Sifors har säsongat på skärgårdsbåtarna i Stockholm under flera år. Han tror inte turismsatsningen i Stockholms skärgård skulle funka året runt.
– Ja, jag tror inte dom kommer köra mer än i högsäsong eftersom dom inte drar in mer pengar. Hur mycket dom än satsar som så tror jag inte turismen kommer öka under höst, vinter och tidig vår, säger Mattias Sifors.

Sofia Wollman är chef för Gotlands turisförening. De sökte till projektet men kom inte med i satsningen. 
– Det är självklart att det inte blev några pengar till oss också. För att få fler turister till Gotland, förlånga säsongen 365 dagar om året. Det hade varit bra för oss. Självklart tror jag vi kan bli en helårs destination, men vi har en del att jobba med. Vi är sol, bad och sommar som präglar Gotland. Men vi kommer att jobba vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista