Svenska studenter får betala en avgift för erasmus mundus utbildningar. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.
UTBILDNING

Ny dyr avgift för svenska studenter

"Det är orättvist"
1:41 min

Svenska studenter som vill plugga masterprogrammen via erasmus mundus i Uppsala måste betala för det. Trots att det inte är tillåtet att ta ut studieavgifter av svenska studenter som pluggar vid lärosäten i Sverige. Studenten Marcilis Hernádez Martínez ville inte betala drygt 100 000 kronor för utbildningen och har anmält universitetet till Högskoleverket.

Vad tycker du - skulle du betala för att plugga på en högskola i Sverige?

– Jag tycker det är orättvist så av princip kommer jag inte att betala den här avgiften till masterprogrammet. Därför måste jag klaga när någonting inte fungerar som det ska, säger Marcilis Hernádez Martínez.

Utbildningen vid Uppsala universitet som Marcilis Hernádez Martínez sökte till är en internationell utbildning, Erasmus Mundus, där studenterna genomför sin masterutbildning vid minst två europeiska lärosäten som ingår i ett samarbetet – där Uppsala universitet är ett av sju europeiska lärosätet som är med.

För att läsa utbildningen i Uppsala skulle Marcilis Hernádez Martínez behöva betala. Men enligt högskolelagen får svenska universitet egentligen inte ta ut avgifter av svenska studenter. Nu utreder Högskoleverket det här ärendet. 

Men Uppsala universitet menar att alla studenter betalar samma avgift för utbildningen oavsett var de sen väljer att läsa utbildningen - i Sverige eller i något annat land.

– Det är förstås djupt olyckligt för de svenska studenterna att behöva hamna i den här situationen, säger Katarina Westerlund, utbildningsledare vid Uppsala universitet.

Vad ska ni göra?

– Vi hoppas att det kan ske någon politiskt lösning när det gäller regelverket som gör att vi kan delta fullt ut och följa svensk lagstiftning på bästa sätt, säger Katarina Westerlund.

När Marcilis Hernádez Martínez fick reda på att det skulle kosta pengar valde hon att söka andra masterutbildningar.

– Nu väntar jag på svar från universiteten, säger Marcilis Hernádez Martínez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".