Neskräpning efter floden Sava som rinner genom Belgrad Foto: Leif R Jansson/ SCANPIX
MILJÖ

Slutet närmare än du tror

Vi kan nå en brytpunkt när det är för sent att rädda jorden, redan det här århundradet. Det skriver 22 framstående forskare i en studie publicerad i tidsskriften Nature.

Det är en kombination av klimatförändringen, befolkningstillväxten och miljöförstörelsen som gör att vi närmar oss en tidpunkt då hela biosfärens ändras permanent, enligt studien. Forskarna vet bara inte när den kan ske.

Om brytpunkten blir av är effekterna på mänskligheten katastrofala. Den biologiska mångfalden minskar och mycket av det som vi är beroende av för att behålla vår livskvalitet, som rent vatten och jordbruk, påverkas.

Men brytpunkten som studien visar på är inte ofrånkomlig. Forskarna bakom den säger att en av flera lösningar är att sluta slösa med resurser. Men de menar också att mänskligheten ännu inte har gjort något riktigt viktigt för att avvärja det värsta.

Azar Akbarian
azar.akbarian@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista