Skolavslutning i kyrka. Foto Mons Brunius/SCANPIX
UTBILDNING

Präst vill välsigna barn trots förbud

1:47 min

En präst i Blekinge tänker trotsa skollagen genom att välsigna barnen under skolavslutningen.

"Den blomstertid nu kommer" sjungs flitigt på skolavslutningar runt om i Sverige och trots att det är en psalm är den helt okej enligt den nya skollagen som kom förra året.

Enligt lagen får inte skolavslutningarna ha några inslag av religion. "Den blomstertid nu kommer" ses mer tradition är religion enligt skolverket och därför helt okej. Men, om prästen välsignar barnen, då har hon eller han brutit mot skollagen och kan få böter. Ann-Louise Trulsson är präst i Blekinge.

- I kyrkans lokaler har kyrkan ett uppdrag, att föra ut ett budskap och i det ingår välsignelsen. Att säga gud välsigne er och önska en härlig sommar tycker inte jag är kontroversiellt.

I 17 år har hon hållit i skolavslutningar, förtydligandet i den nya skollagen om att skolavslutningarna inte ska vara religiösa tycker hon är otydligt och att det hela har blivit en tolkningsfråga.

- Jag får ju sjunga "den blomstertid nu kommer" och där sjunger vi ju om välsignelsen. Vad är det för skillnad på det och att jag säger välsignelsen? Eller att barnen öppnar psalmboken och läser välsignelsen?

Ann-Louise Trulsson tycker inte att hon bryter mot skollagen i och med att hon inte läser hela välsignelsen. Men på barn och ungdomsnämnden i Karlskrona är man bestämda. Skippar inte prästen den sista meningen, "Gud välsignelse er…" så blir det ingen skolavslutning i kyrkan säger Maria Persson till P3 Nyheter.

- Vad blir nästa steg i skolverkets strategi? Att nästa år då får vi täcka över korset eller så får vi kasta ut psalmböckerna.

Isabell Höjman
isabell.hojman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista