Katja Ojanne, fackligt engagerad bartender. Foto Ramin Farzin / Sveriges Radio
Arbete och jobb

Hotell- och restauranganställda kan strejka i dag

"Behöver vi, så kör vi"
1:27 min

I eftermiddag kan hotell och resturanger stänga ner på grund av strejk. Facket och arbetsgivarna har inte kommit överens om nytt kollektivavtal. Blir det strejk är Katja Ojanne en av de som lägger ner jobbet.

– Arbetsplatserna vi har varslat på är på hugget. Det blir inte svårt att genomföra en strejk, säger Katja Ojanne som jobbar som bartender och är fackordförande på sin restaurang.

Hotell- och restaurangfacket har varslat om strejk på elva hotell och restauranger runt om i landet. De kräver knappt tusen kronor mer i månadslön för en heltidsanställd i branschen. Dessutom vill de se fler tillsvidareanställda, i dag är det knappt hälften av alla anställda som har en fast anställning, enligt facket.

Men organisationen Visita, som representerar företagarna i branschen, tycker att fackets lönekrav är för höga. Och istället för fler tillsvidareanställda vill de till exempel se möjligheter att nyanställa för lägre ingångslöner. Det tycker facket är helt fel, men parterna har knappt förhandlat med varandra i vår. I stället har kommunikationen gått genom medlare. Parterna har inte lyckats komma överens om ett nytt avtal.

Visita vill inte kommentera situationen, men Katja Ojanne säger att hon är beredd på strejk. En strejk som hon tror kommer att bli kännbar för företagen.
– Jag tror att de arbetsplarser som vi varslat på kommer att ha väldigt små möjligheter att ha öppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".