Foto: Tore Meek/Scanpix
FORSKNING

Möjligt att få veta ditt framtida barns sjukdomar

Ett nytt test kommer göra det möjligt att ta reda på vad för sjukdomar ett foster bär på. Hela 3 000 sjukdomar finns med i testet.

Genom ett salivtest från pappan och ett blodprov från den gravida mamman kan man se förekomsten av över 3 000 sjukdomar. Men det här skapar också en rad etiska problem.

– Om man får reda på att ens barn riskerar att få en mycket allvarlig sjukdom är det klart att man överväger abort om man har den möjligheten, säger Andor Wagner, utredare på Socialstyrelsen.

– Man ska inte dra för stora växlar på den här typen av tester, det kommer inte göra mänskligheten lyckligare. Är det verkligen så att det skulle ge oss ett bättre samhälle eller att det skulle spara oss pengar? Så det är väldigt många etiska frågor som dyker upp och etiska frågor har nästan aldrig några vettiga svar.

Testet kommer kunna börja användas först om några år, och Andor Wagner tror att det även kommer komma till Sverige. Men att det kommer bli skattefinansierat och erbjudas gratis är han tveksam till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista