BROTT & Straff

Dom mot student med miljonskuld

En av de värsta studentfuskarna fick idag sin dom i Solna tingsrätt. En 37-årig kvinna påstod sig plugga på heltid i USA mellan 2000 och 2004 och hon har, enligt rätten, använt förfalskade betyg och dokument och på sätt felaktigt fått studiestöd på 698 000 kronor.

Skulden till CSN har ökat på grund av räntor och påminnelseavgifter och uppgår idag till cirka 1,2 miljoner kronor.

Den falska studenten döms för grovt bedrägeri. Straffvärdet är cirka åtta månaders fängelse. Men med hänsyn till den långa tid som gått sedan brottet begicks, så blir påföljden villkorlig dom med dagsböter, skriver tingsrätten i sin dom.

CSN gör årligen så kallade razzior där de granskar studenter och kollar om studenter har fått rätt studiemedel. CSN har satsat mer på den här typen av granskningar sedan lagen om bidragsbrott ändrades för fem år sen. Lagen säger att myndigheter har en skyldighet att anmäla misstänkta bidragsbrott. Vid årets kontroll hade 37 miljoner kronor betalats ut felaktigt, men ingen enskild student hade fuskat lika mycket som den här falska studenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".